Elitsatsning på barn

Många föräldrar drömmer om att se sina barn lyckas inom en idrott eller sport. Men vad händer egentligen när drömmen att lyckas är större än barnets? Många föräldrar har en tendens pressa sina barn till en elitsatsning inom sin respektive idrottsgren. Det finns i sådana fall en risk att barnet känner sig mer tvungen att prestera än att njuta av att utöva sporten.

De senaste åren har vi kunnat följa en bredare debatt om barn och idrott i Sverige. Det har bland annat diskuterats hur och varför föräldrar pressar sina barn att inleda en karriär inom idrotten. Träningen tar upp mer tid och blir hårdare både psykiskt och fysiskt. För många barn försvinner glädjen ur bilden när det blir för seriöst.

2001029-fotbollstraning-i-siljansnas

Liknande studier med olika resultat

Det har gjorts olika studier genom åren som tar upp varför föräldrar pressar sina barn inom idrotten. Några föräldrar menar att det är helt okej att pressa barnen så länge det ger bra resultat. Andra menar att det är direkt kontraproduktivt att utsätta barn för hård press. Oavsett vilken sida man väljer i debatten så går det inte blunda för att motivation leder till bättre resultat. Det handlar om att hitta en balansgång som passar både föräldrarna och barnen. Det viktigaste man kan göra för sina barn är att ge dem stöd.

Värt att titta på som förälder

  • Fotbollsskola

I fotbollsskolan lär sig barnen förstå sporten på en djupare nivå. De får chansen att träna och utvecklas inom idrotten och samtidigt hänga med i utbildningen. Att sätta sina barn i en fotbollsskola är idag inte lika enspårigt och idrottsfokuserat som man skulle kunna tro. Även om tonvikten handlar om att barnen skall utveckla sig inom sin idrott finns en bra bredd i skolgången. Om ditt barn funderar på att satsa hårdare på fotboll så bör du som förälder se över de många fotbollsskolor som erbjuds landet över.

  • Utbildning och vidareutbildning för föräldrar och idrottsledare

Genom att fördjupa sig i strategier när det gäller motivations- och prestationsfrågor får man ett bredare område att arbeta med inom fotboll. Det kan vara viktigt att hålla sig uppdaterad inom nyheter och rön inom ett givet idrottsområde för att kunna ta rätt beslut när det uppstår pressande situationer. Idag finns ett bredare stöd och flera vidareutbildningar för både föräldrar och idrottsledare att ta del av. De flesta seriösa idrottsorganisationer med en bredare barn- och juniorsatsning har investerat i denna sorts utbildning.

About

View all posts by