Den svenska maratontabellen

Den så kallade Svenska Maratontabellen i fotboll som fortlöpande sammanställs av Svenska Fotbollsförbundet visar antal säsonger i högsta serien, spelade matcher med vinster; oavgjorda och förluster; gjorda och insläppta mål samt poäng och vilken tidsperiod laget deltog.

De fyra första lagen i fallande skala är Malmö FF, IFK Göteborg, AIK och Norrköping. På sista och 61:a plats ligger Billingsfors som säsongen 1946/47 spelade tre oavgjorda matcher.

Malmö FF

Laget leder tabellen med 3208 poäng mellan åren 1931-2014. Lagets storhetstid inleddes i början av 1960-talet med lagets storstjärna Bosse Larsson i spetsen. Under 70-talet fortsatte framgångarna och förutom tre dubblar (svenska mästare och cupmästare) tog man sig till Europacupfinal 1979 där man föll mot Nottingham Forest med matchens enda mål. Under 80-talet togs 5 nya SM-guld. Den enda plumpen i protokollet inträffade 1999 då laget fick spela i Superettan en säsong. I början av 2000-talet klev Sveriges kanske genom tiderna störste spelare Zlatan Ibrahimovic fram ur ungdomstruppen. Klubben gjorde en fin hacka när denne såldes till Ajax. Laget är svenska mästare 17 gånger (senast 2013), allsvenska seriesegrare 20 gånger, cupsegrare 14 gånger och silver i Europacupen. Bland de mest namnkunniga spelarna kan nämnas Bosse Larsson, Jonas Thern, Martin Dahlin och Zlatan Ibrahimovic.

IFK Göteborg

Laget har 3193 poäng mellan åren 1924-2014. Storhetstiden inföll på 80-talet, och 1982 vann laget under ledning av Sven-Göran Eriksson Allsvenskan, SM-slutspelet, Svenska cupen, Tipscupen och som första svenska klubb UEFA-cupen. Laget hade storspelare som Torbjörn Nilsson, Glenn Hysén, Glenn Strömberg och Tommy Holmgren. UEFA-cupen vanns en enda gång år 1987 då Dundee United besegrades. Även undet 90-talet var laget framgångsrikt och blev svenska mästare sex gånger. Laget har vunnit SM-trofén 18 gånger, vunnit svenska cupen sex gånger, UEFA-cupen två gånger och supercupen en gång.

AIK

Laget har 3060 poäng mellan åren 1924-2914. AIK har elva SM-guld och har flest säsonger (83) i Allsvenskan.  Laget ligger på en femte plats vad avser antal vunna SM-guld. AIK har dock vunnit Allsvenskans publikliga hela 36 gånger. Som ett av få svenska lag lyckades AIK ta sig till gruppspelet i Champions League 1999. Senaste SM-guld vanns 2009. Bland de mest kända spelarna kan nämnas Kurt Hamrin, Sven ”Dala” Dahlkvist och Daniel Tjernström.

IFK Norrköping

Laget har 2663 poäng och är svenska mästare 12 gånger samt sexfaldiga cupmästare. Den gyllene storhetstiden inföll på 1940-talet då klubben vann Allsvenskan fem gånger på sex år och blev känd som ”Guldköping”. I laget från den tiden ingick storspelare som Gunnar Nordahl, Nils Liedholm, Knut Nordahl, Torsten Lindberg och Birger “Bian” Rosengren. Mitten av 60-talet till mitten av 80-talet blev en mellanperiod följt av några goda år på 90-talet. Mellan 2003-2009 spelade Norrköping i Superettan för att 2010 komma upp i högsta serien igen. Kända profiler från 80- och 90-talen är bland andra Ove och Niclas Kindvall, Stefan Pettersson och Tomas Brolin.